Cold brew coffee - kawa "parzona" na zimno


Kawa na zimno przede wszystkim kojarzy się z kawowym napojem z dodatkiem mleka i uwieńczona innymi dodatkami, np. bitą śmietaną, sosem czekoladowym czy słodką, kolorową posypką. 
Taka kawa jest przepyszna, ale także strasznie kaloryczna.
Cold brew coffee to ratunek dla osób dbających o linię!
Cold brew to metoda tłoczenia kawy znana już od co najmniej XVII wieku i wywodzi się z Japonii.
Polega na maceracji zmielonego ziarna kawy w wodzie o niskiej temperaturze (5-15°C) i trwa w zależności od upodobań smakowych od kilku do kilkunastu godzin.
W porównaniu do tradycyjnie zaparzonej kawy charakteryzuje się mniejszą kwasowością, dzięki czemu nie powoduje nadkwasoty żołądka i bogatym aromatem, posiada także mniejszą zawartość kofeiny, swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza głównie dzięki antyoksydantom.
Najlepiej do przygotowania cold brew coffee nadają się kawy jasne i średnio palone, najlepiej z owocową nutą - np. afrykańskie kawy. 
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, doskonale smakuje, pobudza i orzeźwia w upalne dni.

Składniki na cold brew coffee - kawę "parzoną" na zimno:
  • jasno lub średnio palona kawa
  • czysta, przefiltrowana woda

Jak przygotować cold brew coffee - kawę "parzoną" na zimno:

W pierwszej kolejności, naczynie w którym zamierzamy przygotować kawę (może to być specjalne urządzenie, duży słoik, butelka lub zaparzacz do kawy z tłokiem) myjemy w gorącej wodzie, aby pozbyć się bakterii, bo kawa przygotowywana jest w zimnej wodzie, nie zaś z wrzątku.

Następnie mielimy kawę, niezbyt drobno, najlepiej, aby był to średni stopień zmielenia kawy, mniej więcej wielkości kryształków cukru.

Przyjmuje się proporcje 5-6 g kawy na każde 100 ml wody.

Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do naczynia, a następnie zalewamy zimną, filtrowaną wodą. 

Naczynie zamykamy lub przykrywamy, aby kawa nie pochłaniała obcych zapachów z lodówki, co wpłynie niekorzystnie na smak i aromat kawy. 

Odstawiamy do lodówki na 10-12 godzin.

Po tym czasie kawę dokładnie mieszamy i przecedzamy do innego naczynia - tu doskonale sprawdzi się filtr papierowy lub gęste sitko nylonowe. W przypadku zaparzacza z tłokiem wystarczy go wcisnąć.

Proporcje kawy do wody możecie dostosować do swoich upodobań smakowych, warto trochę poeksperymentować.

Cold brew coffee można podać z kostkami lodu, zimnym mlekiem lub, np. z listkami mięty czy plasterkami cytryny, pomarańczy. 

Ja przygotowuje kawę w 1 litrowym zaparzaczu z tłokiem i stosuję proporcje: 8 g kawy na każde 100 ml wody, gdyż po "zaparzeniu" na zimno podaję z dodatkiem zimnego mleka lub rozcieńczam zimną wodą, by uzyskać słabszy napar.

Smacznego ochłodzenia!


Komentarze