Sałatka obiadowa z czerwoną fasolą


Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa na bazie sałaty lodowej z dodatkiem ogórka kiszonego i czerwonej fasoli.
To jedna z kolejnych sałatek do obiadu wymyślona ze składników, które miałam w lodówce, i z których powstała bardzo smaczna sałatka, bogata w błonnik pokarmowy, witaminę C, A, D, E, K, B9, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, wapń oraz białko roślinne.
Idealna do obiadu przez cały rok, a zwłaszcza podczas jesieni i zimy.

Składniki na sałatkę obiadową z czerwoną fasolą:
  • 1/2 główki sałaty lodowej 
  • 4 ogórki kiszone
  • puszka czerwonej fasoli
  • szczypiorek z cebulką - 4 szt.
dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Jak przygotować sałatkę obiadową z czerwoną fasolą:

W małym słoiczku lub shakerze umieszczamy składniki dressingu i energicznie wstrząsamy do uzyskania gładkiej emulsji. 

Umytą i osuszoną sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy.

Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie.

Ogórki kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. 

Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce i łączymy z dressingiem. 

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz