Szarlotka z połówkami jabłek


Szarotka - królowa ciast - bynajmniej dla mnie jest, bo uwielbiam ją pod każdą postacią.
Jest to ciasto uniwersalne, proste, tanie, z naszych polskich jabłek, a co ważne, jest mniej pracochłonna, ale w bardzo efektownym wydaniu, wykwintną, odświętną.

Składniki na szarlotkę z połówkami jabłek:

kruche ciasto:
  • 450 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych) - u mnie szara reneta
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cynamon - ok. 1,5 łyżeczki
  • cukier puder do posypania

    Jak przygotować szarlotkę z połówkami jabłek:

    Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, tworzymy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.

    Schłodzone ciasto dzielimy na pół.

    Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (wym. 25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posypujemy równomiernie bułką tartą (bułka wchłaniać będzie nadmiar wilgoci z jabłek).

    Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i przekrawamy na pół.

    Połówki jabłek układamy na cieście w równych rzędach, pozostawiając pomiędzy nimi nieduże odstępy. 

    Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy jabłka.

    Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta na nieco większy płat, tak by przykrył wszystkie jabłka, a brzegi można było skleić z dolnym płatem.

    Resztę ciasta odcinamy i tworzymy z niego wałeczki, którymi wykańczamy brzeg ciasta naokoło.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 min.

    Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!
     



    Komentarze

    Prześlij komentarz