Gulasz z indyka


Drób to bardzo wdzięczne mięso, idealne na szybki i treściwy posiłek obiadowy.
Nie dość, że dobrze smakuje, ma dużo białka, to jeszcze szybko się przygotowuje.
Dzisiaj na obiad polec się gulasz z indyka, ale jeśli go nie macie możecie użyć mięsa z kurczaka, a potrawa wyjdzie równie bardzo smaczna.
Gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub świeżym pieczywem.

Składniki na gulasz z indyka:
  • 500 g mięsa z piersi indyka
  • 2 małe czerwone papryki (300 g)
  • 2 pomidory (240 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl. wody
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka mielona papryka
  • suszone oregano
  • 1 łyżeczka erytrytolu

Jak przygotować gulasz z indyka:

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie.

Mięso z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z każdej strony razem z cebulą. 

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z mięsem i cebulą.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.

Dodajemy posiekany czosnek i całość przesmażamy ok. 2-3 minut.

Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i całość podlewamy wodą, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Na końcu potrawę doprawiamy do smaku. 

Smacznego!

******
kalorie (kcal):          całość ok. 900 kcal
białka (B):                 ok. 110,7 g
tłuszcze (T):             ok. 25,2 g
węglowodany (W): ok.63,7 g
******

Komentarze