Deser jogurtowy z galaretką


Dzisiaj bardzo prosty, lekki, letni deser.
Deser jogurtowy z galaretką w wersji fit, bo użyłam galaretek bez cukru, a dodając dla uzyskania słodyczy erytrytolu - Wy oczywiście możecie użyć tradycyjnych galaretek z cukrem.

Składniki na deser jogurtowy z galaretką (3-4 porcje):
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 galaretki - u mnie truskawkowe bez cukru + erytrytol do smaku

Jak przygotować deser jogurtowy z galaretką:

Jedną galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wody i odstawiamy do wystudzenia, a kolejne pół galaretki w 200 ml wody. Obie galaretki dosładzamy erytrytolem do smaku.

Zimy jogurt ubijamy mikserem, a następnie mieszamy ze 150 ml dobrze wystudzonej galaretki.

Masę wlewamy do szklaneczek i schładzamy.

Tężejącą galaretkę przygotowaną z połowy opakowania (z 200 ml wody) wylewamy na schłodzoną masę jogurtową i ponownie schładzamy, aż całość dobrze stężeje.

Smacznego!


Komentarze