wtorek, 13 lutego 2018

Fit tarta z jabłkami


Zapraszam na zdrowe słodkości.
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na fit tartę z jabłkami.
Szybka, bardzo smaczna, wspaniale pachnąca uprażonymi jabłkami i cynamonem i w odchudzonej wersji!

Składniki na fit tartę z jabłkami:

kruche ciasto:
  • 2 szkl. mąki (u mnie 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej, 1/2 szkl. mąki gryczanej, 1/2 szkl. mąki ryżowej)
  • 1/2 szkl. rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
  • szczypta soli himalajskiej/morskiej
masa jabłkowa:
  • 6 dużych jabłek (u mnie szara reneta)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2-3 łyżki ksylitolu

Jak przygotować fit tartę z jabłkami:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do rondla o grubym dnie; dusimy z dodatkiem ksylitolu, cytryny i cynamonu.
Dusimy aż jabłka staną się miękkie i częściowo się rozgotują.
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
Około 2/3 schłodzonego ciasta wykładamy na dno i boki formy do tarty (Ø28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). 
Na ciasto wykładamy uprażone jabłka z cynamonem.
Na wierzch jabłek ścieramy na dużych oczkach tarki resztę schłodzonego ciasta (ok. 1/3).
Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 30 minut.
Upieczoną i wystudzoną tartę posypujemy zmielonym w młynku ksylitolem.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. Ale bym zjadła taką tartę, mniam mniam!

    W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...