sobota, 30 grudnia 2017

Sernik Oreo


Uwielbiam serniki, chyba w każdej postaci, począwszy od tradycyjnych po improwizowane, smakowe, z przeróżnymi dodatkami.
Dzisiaj przyszła pora na sernik z dodatkiem ciasteczek Oreo lub Neo - bardzo smaczny i super prezentujący się!
Puszysty, wilgotny, bardzo smaczny i bardzo szybki do przygotowania!
Będzie idealnym ciastem na powitanie Nowego Roku!

Składniki na sernik Oreo:
spód:
  • 150 g ciasteczek Oreo lub Neo
  • 2 łyżki roztopionego masła
masa serowa:
  • 1 kg 3-krotnie zmielonego twarogu lub z wiaderka 100% sera
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. miałkiego cukru
  • 200 g śmietany kremówki 30% 
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - tu przepis na domowy 
  • ok. 150 g ciasteczek Oreo lub Neo

Jak przygotować sernik Oreo:
Sernik zaczynamy od przygotowania spodu: ciasteczka bez kremu (krem usuwamy, można dodać do masy serowej) miksujemy w malakserze z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy (Ø26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczkowy spód i ugniatamy dłonią, schładzamy w lodówce przez ok. 30-60 minut.

Masa serowa: wszystkie składniki przeznaczone na masę serową o temperaturze pokojowej, prócz ciasteczek Oreo, przekładamy do dużej miski i miksujemy razem na średnich obrotach, ale tylko do połączenia składników, tak żeby nie napowietrzyć zbędnie masy, bo sernik pięknie wyrośnie, ale równie pięknie opadnie!
Masę serową wykładamy na schłodzony spód, ostukujemy formę o blat żeby usunąć pęcherzyki powietrza, wierzch wyrównujemy.
Część ciasteczek (ok.5 sztuk) przekrawamy na pół wzdłuż kremu, a resztę wraz z kremem łamiemy na ćwiartki.
Połamane na ćwiartki ciasteczka wtykamy w sernik, a okrągłe ciastka układamy na wierzchu kremem do spodu, pozostałymi okruchami posypujemy wierzch sernika.
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150-160°C bez termoobiegu z włączoną funkcją grzania góra-dół i pieczemy przez około 60 minut, aż będzie ścięty i sprężysty.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce przez noc.
Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Na jutrzejsze święto byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, idealne powitanie Nowego Roku!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję!
      A dodam, że dziecinnie prosty i szybki do przygotowania :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo, miło mi, poczułam się jak mistrz cukiernictwa, do którego bardzo mi daleko!

      Usuń
  4. Cóż za słodkości o jeju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tą kawą pasuje idealnie! Musze wypróbować! Dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj! Będzie idealny na zbliżające się święta :)

      Usuń
  6. Robiłam sernik oreo z różnych przepisów, ale ten jest najlepszy, nie opadł, puszysty, spód idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że znalazłaś odpowiedni przepis na ten sernik właśnie na moim blogu. Dziękuję za komentarz. Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...