czwartek, 28 grudnia 2017

Sałatka z kaszą orkiszową


Witam Was poświątecznie!
Przychodzę z pomysłem na lekką sałatkę po świątecznym obżarstwie, która może być także podana na nadchodzącym Sylwestrze. 
Lekka, zdrowa, smaczna, witaminowa i bardzo kolorowa sałatka, która zadziwi Was smakiem - polecam!

Składniki na sałatkę z kaszą orkiszową:
  • 200 g (2 torebki) suchej kaszy orkiszowej
  • ok. 60 g (1/2 paczki) mieszanki sałat 
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 długiego ogórka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka plastrów suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju spod suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól himalajska/morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Jak przygotować sałatkę z kaszą orkiszową:
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na parze i studzimy.
Awokado i ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, suszone pomidory w paseczki lub kostkę, sałatkę myjemy i osuszamy.
Wszystkie w/w składniki łączymy ze sobą.
W miseczce przygotowujemy dressing: oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowym dressingiem polewamy sałatkę, mieszamy i schładzamy.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, idealna do lunchboxa, i z taką myślą często ją robię w większej ilości, ale niestety jest tak dobra, że do pracy już brakuje, zjadamy ją w ekspresowym tempie!

      Usuń
  2. Podjadałam kiedyś coś podobnego :) Tylko zamiast awokado, pojawiały się suszone pomidory.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...