poniedziałek, 30 października 2017

Wegetariański bigos z czerwoną soczewicą


Jeśli lubicie dania kapuściane, to dzisiejsza propozycja jest dla Was.
Wegetariański bigos na bazie kiszonej kapusty z dodatkiem czerwonej soczewicy i suszonych grzybów jest znakomitym pomysłem na obiad czy świąteczne danie, które oczywiście zamieszczę w świątecznym spisie dań na Boże Narodzenie.

Składniki na wegetariański bigos z czerwoną soczewicą:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2,5-3 szkl. czerwonej soczewicy
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3-4 marchewki
  • 1/4 selera
  • 2-3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki goździków (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska/himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Jak przygotować wegetariański bigos z czerwoną soczewicą:
Grzyby namaczamy.
Kapustę lekko szatkujemy.
Umieszczamy w garnku, dodajemy namoczone wcześniej grzyby, goździki, liście laurowe, ziele angielskie.
Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
W tym czasie soczewicę gotujemy przez około 15 minut, odcedzamy.
Marchewkę i seler starte na dużych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
Wszystkie składniki dodajemy do kapusty, dodajemy także kminek oraz tymianek.
Gotujemy przez kolejne około 30 minut.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...