czwartek, 12 października 2017

Kaszotto z dorszem


Kaszotto to danie jednogarnkowe, szybkie, smaczne, lekkie i idealne dla osób będących na diecie.
Dzisiejszą wersję przygotowałam z dorszem, cukinią, bakłażanem, sowitą ilością świeżych ziół i parmezanem.
Danie wyszło "palce lizać!", więc skuście się proszę i przygotujcie choć raz, a się w nim zakochacie!

Składniki na kaszotto z dorszem (dla 3 osób):
  • 220 g kaszy jęczmiennej perłowej (ok. 18 łyżek)
  • 200 g świeżego dorsza (filet bez skóry) lub innej ryby morskiej
  • 1 nieduża cukinia (ok. 300 g)
  • 1 bakłażan (ok. 300 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oliwy
  • suszony tymianek
  • sól himalajska/morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3 łyżki startego parmezanu

Jak przygotować kaszotto z dorszem:
W garnku zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli, wrzucamy opłukaną kaszę na wrzątek i gotujemy przez 12 minut, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana, przesmażamy przez około 2 minuty.
Dodajemy dorsza pokrojonego w sporą kostkę i dusimy około 10 minut, starając się jak najmniej mieszać, aby ryba zachowała swój kształt.
Dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę, przyprawiamy, bardzo delikatnie mieszamy i dalej dusimy przez około 5 minut, tak aby kasza się zagrzała.
Na sam koniec dodajemy posiekane zioła.
Gotowe danie przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...