piątek, 20 października 2017

Indyk w dietetycznym sosie pieczarkowym


Dzisiaj pomysł na obiad w wersji dietetycznej.
Przygotowałam sznycle z indyka w sosie pieczarkowym z dodatkiem świeżego, aromatycznego koperku na bazie mleka.
Sznycle podałam w towarzystwie brązowego ryżu i surówki z marchewki, pora i jabłka z dodatkiem dobrej jakości oliwy.
Szybko, smacznie i lekko.
Zapraszam po przepis.

Składniki na indyka w dietetycznym sosie pieczarkowym:
  • 400-500 g fileta z piersi indyka 
  • 250-300 g pieczarek
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1,5 szkl. mleka 1,5%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sól himalajska/morska
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie łyżeczka masła

Jak przygotować indyka w dietetycznym sosie pieczarkowym:
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ok 1-1,5 cm grubości.
Sznycle oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie obsmażamy na oleju z obu stron.
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i chwilę smażymy aż będzie szklista.
Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, posiekany czosnek i dusimy aż pieczarki stracą jędrność.
Wlewamy szklankę mleka i dusimy przez około 10 minut; w pozostałym mleku rozrabiamy mąkę.
Mleko z mąką wlewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy następnie grzanie i dusimy przez około 3 minuty.
Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na sam koniec można dodać łyżeczkę masła do smaku.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł na lżejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko to, co lubię: delikatny kurczak, pieczarkowy sos i duża ilość koperku... Danie przepyszne, już wypróbowane, przepis zanotowany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałem, rodzince smakowało, szczególnie córce, bo jest fanką pieczarek. Rzeczywiście indyk jest lżejszym mięsem, można odpocząć od wieprzowiny, baraniny etc. A wyglądał zupełnie jak na zdjęciu powyżej. Będzie częściej na naszym stole!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kangur bardzo dziękuję za wypróbowanie przepisu i bardzo się cieszę, że zasmakowało danie na tyle, że będzie jeszcze gościć na Państwa stole. Fajnie że danie wyszło jak na zdjęciu! Pozdrawiam i zapraszam do skorzystania z innych przepisów.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...