sobota, 14 października 2017

Fit sernik jogurtowy


Któż nie lubi serników!?
Ja uwielbiam, ale dbając o to co jem, staram się szukać zdrowych rozwiązań.
Z pomocą przyszedł mi jogurt grecki naturalny.
Sernik wyszedł smaczny, odchudzony, lekki, puszysty i wygląda jak tradycyjny z twarogu.

Składniki na Fit sernik jogurtowy:

spód:
  • 6 łyżek otrębów
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka ksylitolu
masa jogurtowa:
  • 700 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 4 białka
  • 5-8 łyżek ksylitolu (ilość wg smaku) 
polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady - u mnie 74%
  • 1 łyżka mleka
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego 

Jak przygotować Fit sernik jogurtowy:
Przygotowujemy spód: otręby, mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i żółtka mieszamy ze sobą i wykładamy na spód tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Ciągle miksując dodajemy ksylitol, łyżka po łyżce.
Następnie dodajemy jogurt grecki i proszek budyniowy.
Mieszamy tylko do połączenia składników.
Masę jogurtową wylewamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i całość pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy mleko i olej kokosowy, mieszamy i polewamy upieczony i całkowicie wystudzony sernik.  
Smacznego!





10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...