sobota, 5 sierpnia 2017

Wegańskie kotlety z fasoli


Dzisiaj obiadowo.
Zapraszam na wegańskie kotlety z czerwonej fasoli, które zawierają sporą dawkę roślinnego białka.
Danie bardzo proste, smaczne, syte i zjadliwe, nawet przez największych mięsożerców.
Czasami warto urozmaicić potrawy i zamiast sztuki mięsa czy kotleta schabowego przygotować dla odmiany danie w 100% roślinne bez dodatku jajek, mąki czy bułki.
Swoje kotlety podałam w towarzystwie świeżych warzyw.

Składniki na wegańskie kotlety z fasoli (dla 2 osób):
  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 1/2 łyżeczki cząbru 
  • sól himalajska/morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej kokosowy do smażenia

Jak przygotować wegańskie kotlety z fasoli:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. 
Jeżeli używamy fasoli z puszki należy ją wcześniej odcedzić i opłukać.
Blendujemy razem fasolę, otręby i posiekany czosnek.
Do zblendowanej masy dodajemy zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy; całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...