sobota, 5 sierpnia 2017

Wegańskie kotlety z fasoli


Dzisiaj obiadowo.
Zapraszam na wegańskie kotlety z czerwonej fasoli, które zawierają sporą dawkę roślinnego białka.
Danie bardzo proste, smaczne, syte i zjadliwe, nawet przez największych mięsożerców.
Czasami warto urozmaicić potrawy i zamiast sztuki mięsa czy kotleta schabowego przygotować dla odmiany danie w 100% roślinne bez dodatku jajek, mąki czy bułki.
Swoje kotlety podałam w towarzystwie świeżych warzyw.

Składniki na wegańskie kotlety z fasoli (dla 2 osób):
  • 500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 1/2 łyżeczki cząbru 
  • sól himalajska/morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej kokosowy do smażenia

Jak przygotować wegańskie kotlety z fasoli:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. 
Jeżeli używamy fasoli z puszki należy ją wcześniej odcedzić i opłukać.
Blendujemy razem fasolę, otręby i posiekany czosnek.
Do zblendowanej masy dodajemy zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy; całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Z ręką na sercu muszę przyznać, że strasznie zgłodniałem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuba, sama jak na nie patrzę, to robię się głodna, he he!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...