środa, 30 sierpnia 2017

Leczo z czerwoną soczewicą


Dzisiaj kolejna odsłona znanego wszystkim lecza - dzisiaj wersja wegetariańska z dodatkiem czerwonej soczewicy, doprawiona czubrycą.
Potrawę podałam z kaszą jaglaną, ale można równie dobrze podać z ryżem, makaronem czy pieczywem. 
Zachęcam do wypróbowania!

Składniki na leczo z czerwoną soczewicą:
  • 2 czerwone papryki
  • średnia cukinia lub 2 małe
  • 8 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1/2-3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól himalajska/morska
  • łyżeczka czerwonej czubrycy
  • łyżeczka zielonej czubrycy
  • szczypta chili - opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Jak przygotować leczo z czerwoną soczewicą:
Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, cebulę i cukinię ze skórką kroimy w kostkę. 
Na oleju szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy około 2 minut, dodajemy cukinię i przesmażamy przez kolejne 2 minuty. 
Soczewicę płuczemy na sicie i dodajemy do podsmażonych warzyw, dolewamy około 1-1,5 szkl. wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Leczo dusimy jeszcze kilka minut.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Coś dla mnie! Uwielbiam takie dania pełne warzyw :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w sezonie letnim bardzo dużo jadamy cukinii, przeróżne potrawy powstają :)

      Usuń
  2. Pysznie i kolorowo i do tego kasza jaglana-samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, tak jak powinno być - pysznie, zdrowo, kolorowo!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...