Ciasto pomidorowo-bananowe


Dzisiaj absolutna petarda!
Tak! petarda! Słowa absolutnie powtarzam po instagramowej koleżance, od której mam przepis na to cudo (dziękuję Anula!).
Idealnie smaczne, wilgotne, szybkie i mega proste w przygotowaniu ciasto, z którym poradzą sobie nawet Wasze pociechy.
Musicie wypróbować tej wersji ciasta, polecam!!!

Składniki na ciasto pomidorowo-bananowe:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 dojrzały banan
  • 2,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka cynamonu (ja dodaję 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak przygotować ciasto pomidorowo-bananowe:
Pomidory z puszki, banana, cukier i olej kokosowy miksujemy/blendujemy razem.
Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie razem mieszamy, tylko do ich połączenia.
Ciasto przekładamy do formy keksowej (wym. górny 12x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Jeśli chcecie to całkowicie wystudzone ciasto możecie polać, np. czekoladą, lukrem lub tak jak ja naturalnym masłem orzechowym. 
Smacznego!




Komentarze

  1. Brzmi ciekawie. Kiedyś robiłam koktajl pomidorowo-bananowy i smakował mi. Muszę wypróbować Twój przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest pyszne, naprawę godne polecenia, warto zaryzykować!😊

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta z dodatkiem bananów:) Wersja z pomidorami jest bardzo ciekawa. Trzeba wypróbować. Smak musi być wyborny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, polecam wypróbować, bo smakuje obłędnie, a zrobisz je w 5 minut :)

      Usuń
  3. Uwielbiam bananowe, wygląda na bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i zdecydowanie polecam! Moje może nie wyglądało tak ładnie ale było pyszne, super przepis, jestem zdecydowanie na tak!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto zasnakowało :) Następnym razem na pewno będzie pięknie wyglądało!

      Usuń
  5. Można zamiast pomidorów z puszki użyć świeżych pomidorków koktajlowych/papryczkowych/cherry? Ciekawa jestem jak smakuje takie ciasto.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam ze świeżych pomidorów, ale jeśli chciałabyś takich użyć, musiałabyś je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

      Usuń

Prześlij komentarz