sobota, 1 lipca 2017

Koktajl ogórkowo-pietruszkowy


Ostatnio bardzo posmakowały mi koktajle ze świeżym ogórkiem.
Są bardzo lekkie, doskonale nawadniają organizm, dostarczają niezbędnych składników dla naszego zdrowia i sycą. 
Dzisiaj wersja ogórkowa z dodatkiem pietruszki zielonej - bogatej w wit. C, prowitaminę A, sole mineralne i żelazo, jabłka - bogatego w wit. C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny i antyoksydantów i minerałów oraz pestek słonecznika - obniżają pozom cholesterolu, bogate w witaminę młodości - E, a także niacynę i minerały.

Składniki na koktajl ogórkowo-pietruszkowy:
  • 1 ogórek gruntowy lub ok.40 g długiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki - można więcej 
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • woda mineralna do uzupełnienia

Jak przygotować koktajl ogórkowo-pietruszkowy:
Ogórka obieramy.
Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki, prócz słonecznika i miksujemy na gładki koktajl.
W zależności od preferowanej gęstości koktajlu, dolewamy nieco wody. 
Posypujemy słonecznikiem i od razu podajemy.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na koktajl ja też mam na blogu koktajl zapraszam http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...