Ciasto Malinowa chmurka


Dzisiaj na bogato!
Tak, czasami trzeba odejść od zdrowych nawyków i przygotować coś z duuużą ilością niezdrowych kalorii, za to uszczęśliwiających.
Dzisiaj niebiańsko smaczne ciasto Malinowa chmurka, składająca się z kilku warstw: na samym dole kruchy spód, na tym galaretka z malinami, warstwa kremu mascarpone z wanilią i wierzch wieńczy krucha beza posypana płatkami migdałowymi.
Każda warstwa jest inna, zachwyca fakturą i smakiem, a smaki przełamują się i przenikają, uzupełniają, tworząc harmonię.
Na sam widok człowiek jest w niebie!
Polecam - ja przygotowałam to ciasto na urodziny syna zamiast tortu, był zachwycony!

Składniki na ciasto Malinowa chmurka:

Kruchy spód:
  • 3 schłodzone żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła 
  • 30 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego - przepis tutaj 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z malinami:
  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szkl. wrzącej wody
Krem mascarpone:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
Beza z migdałami:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • ok. 40-50 g płatków migdałowych

Jak przygotować ciasto Malinowa chmurka:

Ja zaczynam zawsze od przygotowania bezy, a następnie przygotowuję w kolejności jak w przepisie, co gwarantuje szybkie rozłożenie pracy i przygotowanie ciasta w jak najkrótszym czasie.

Beza z płatkami migdałowymi:
Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej piany.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Bierzemy formę, w której będziemy piec ciasto i odwracamy do góry dnem, odrysowujemy kontur blaszki.
Na odrysowanej powierzchni równomiernie rozkładamy bezę i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 140°C.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

W czasie kiedy piecze się beza przygotowujemy kruchy spód.

Kruchy spód:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło, schłodzone żółtka oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodowce przez 1 godzinę.
Chłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy blaszkę prostokątną (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Pieczemy przez około 15-20 minut do zezłocenia.
Odstawiamy do wystudzenia.

Krem mascarpone:
Do dużego naczynia przekładamy serek mascarpone, kremówkę, które powinny być dobrze schłodzone oraz cukier puder i nasionka z laski wanilii.
Miksujemy przez kilka minut (ok. 3-5 minut) do uzyskania gęstego kremu.
Gotowy krem chwilę schładzamy.

Galaretka z malinami:
Ja galaretkę przygotowuję na samym końcu, ponieważ używam zawsze mrożonych malin (można wcześniej zamrozić świeże), dzięki czemu galaretka zetnie nam się w kilka minut, oszczędzając czas oczekiwania. W przypadku świeżych malin galaretkę należy przygotować przed przygotowaniem kremu mascarpone.

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
Dodajemy mrożone maliny i szybko mieszamy, gdyż galaretka w ekspresowym tempie tężeje. Tężejącą galaretkę od razu wylewamy na wystudzony spód.

W przypadku świeżych malin, to najpierw rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy maliny i kiedy galaretka będzie całkowicie wystudzona przekładamy do lodówki.

Składanie ciasta:
Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na uprzednio upieczony i wystudzony kruchy spód.
Na całkowicie zastygniętą galaretkę wykładamy krem mascarpone.
Na krem ostrożnie przekładamy bezę z płatkami migdałowymi.
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznej rozpusty!




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Od tego nie ma możliwości się oderwać, jest tak pyszne, że idzie kawałek za kawałkiem!

      Usuń
  2. Jak znam siebie to zdjąłbym migdały z wierzchu, a resztą zajadał się przez cały dzień. :) Bardzo słodkie? Jak patrzę na składniki to się takie nie wydaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arku, nie jest za słodkie, smaki się równoważą, jest idealne i migdały obowiązkowo!

      Usuń
  3. Cudowny przepis mam podobny tylko dawno nie robiłam http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. potwierdzam, ciasto wspaniałe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sposób się nie zgodzić! Często robię, bo syn uwielbia. Niedługo na urodziny także pewnie znowu zagości na stole :)

      Usuń
  5. Idealne ciasto z malinami,jest bardzo smaczne .Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można dać galaretkę truskawkową zamiast malinowej ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, można użyć galaretki truskawkowej, ale z malinową najlepsze!

      Usuń

Prześlij komentarz