niedziela, 16 lipca 2017

Ciasto Malinowa chmurka


Dzisiaj na bogato!
Tak, czasami trzeba odejść od zdrowych nawyków i przygotować coś z duuużą ilością niezdrowych kalorii, za to uszczęśliwiających.
Dzisiaj niebiańsko smaczne ciasto Malinowa chmurka, składająca się z kilku warstw: na samym dole kruchy spód, na tym galaretka z malinami, warstwa kremu mascarpone z wanilią i wierzch wieńczy krucha beza posypana płatkami migdałowymi.
Każda warstwa jest inna, zachwyca fakturą i smakiem, a smaki przełamują się i przenikają, uzupełniają, tworząc harmonię.
Na sam widok człowiek jest w niebie!
Polecam - ja przygotowałam to ciasto na urodziny syna zamiast tortu, był zachwycony!

Składniki na ciasto Malinowa chmurka:

Kruchy spód:
  • 3 schłodzone żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła 
  • 30 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego - przepis tutaj 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z malinami:
  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szkl. wrzącej wody
Krem mascarpone:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
Beza z migdałami:
  • 3 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • ok. 40-50 g płatków migdałowych

Jak przygotować ciasto Malinowa chmurka:

Ja zaczynam zawsze od przygotowania bezy, a następnie przygotowuję w kolejności jak w przepisie, co gwarantuje szybkie rozłożenie pracy i przygotowanie ciasta w jak najkrótszym czasie.

Beza z płatkami migdałowymi:
Białka ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej piany.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Bierzemy formę, w której będziemy piec ciasto i odwracamy do góry dnem, odrysowujemy kontur blaszki.
Na odrysowanej powierzchni równomiernie rozkładamy bezę i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 140°C.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

W czasie kiedy piecze się beza przygotowujemy kruchy spód.

Kruchy spód:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło, schłodzone żółtka oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodowce przez 1 godzinę.
Chłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy blaszkę prostokątną (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Pieczemy przez około 15-20 minut do zezłocenia.
Odstawiamy do wystudzenia.

Krem mascarpone:
Do dużego naczynia przekładamy serek mascarpone, kremówkę, które powinny być dobrze schłodzone oraz cukier puder i nasionka z laski wanilii.
Miksujemy przez kilka minut (ok. 3-5 minut) do uzyskania gęstego kremu.
Gotowy krem chwilę schładzamy.

Galaretka z malinami:
Ja galaretkę przygotowuję na samym końcu, ponieważ używam zawsze mrożonych malin (można wcześniej zamrozić świeże), dzięki czemu galaretka zetnie nam się w kilka minut, oszczędzając czas oczekiwania. W przypadku świeżych malin galaretkę należy przygotować przed przygotowaniem kremu mascarpone.

Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
Dodajemy mrożone maliny i szybko mieszamy, gdyż galaretka w ekspresowym tempie tężeje. Tężejącą galaretkę od razu wylewamy na wystudzony spód.

W przypadku świeżych malin, to najpierw rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy maliny i kiedy galaretka będzie całkowicie wystudzona przekładamy do lodówki.

Składanie ciasta:
Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na uprzednio upieczony i wystudzony kruchy spód.
Na całkowicie zastygniętą galaretkę wykładamy krem mascarpone.
Na krem ostrożnie przekładamy bezę z płatkami migdałowymi.
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Smacznej rozpusty!




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Od tego nie ma możliwości się oderwać, jest tak pyszne, że idzie kawałek za kawałkiem!

      Usuń
  2. Jak znam siebie to zdjąłbym migdały z wierzchu, a resztą zajadał się przez cały dzień. :) Bardzo słodkie? Jak patrzę na składniki to się takie nie wydaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arku, nie jest za słodkie, smaki się równoważą, jest idealne i migdały obowiązkowo!

      Usuń
  3. Cudowny przepis mam podobny tylko dawno nie robiłam http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...