wtorek, 27 czerwca 2017

Jagielnik czekoladowy - czekoladowy sernik z kaszy jaglanej


Kochani przychodzę do Was z przepisem na deser - na czekoladowy sernik z kaszy jaglanej, zwanym jagielnikiem.
Ciasto bardzo proste i szybkie do przygotowania, wegetariańskie, z kilku prostych składników, gdzie głównym jest oczywiście kasza jaglana. 
Mega smaczny, czekoladowy i wilgotny a la sernik, z tym, że bez dodatku sera.
Polecam Wam wypróbować przepis.
Najlepiej smakuje na dzień po upieczeniu, po schłodzeniu i z dodatkiem sezonowych świeżych owoców, u mnie z truskawkami, które stanowią dopełnienie smaku.
P.S. Jeśli lubicie inne desery z kaszy jaglanej to zajrzyjcie do zakładki z ciastami i deserami, tam znajdziecie m.in. deser monte jaglane czy pralinki Raffaello.

Składniki na jagielnik czekoladowy - czekoladowy sernik z kaszy jaglanej:
  • 200 g (lub 2 torebki) kaszy jaglanej
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 80 g oleju kokosowego
  • 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady - u mnie o zawartości 74% kakao
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis na domowy znajdziecie tutaj
  • szczypta soli himalajskiej/morskiej

Jak przygotować jagielnik czekoladowy - czekoladowy sernik z kaszy jaglanej:
Kaszę jaglaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - szczegółowy opis znajdziecie tutaj.
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z połamaną czekoladą. 
Ugotowaną i wystudzoną kaszę blendujemy z solą, ekstraktem waniliowym, jajkami i bananami na gładką masę.
Dodajemy roztopioną czekoladę z olejem kokosowym i dokładnie mieszamy.
Masę wlewamy do tortownicy (Ø 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C.
Pieczemy przez około 20-25 minut.
Po całkowitym wystudzeniu przenosimy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...