wtorek, 2 maja 2017

Placuszki jajeczno-ziemniaczane


Dzisiaj bardzo proste, szybkie placuszki obiadowe z jajek i ziemniaków z dodatkiem ziół.
Placuszki mogą stanowić samodzielne danie obiadowe w towarzystwie sałatki lub surówki. 

Składniki na placuszki jajeczno-ziemniaczane:
  • 6 jajek
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub/i koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • olej kokosowy lub inny do smażenia

Jak przygotować placuszki jajeczno-ziemniaczane:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, studzimy.
Jajka gotujemy na twardo około 10 minut, studzimy i obieramy.
Ziemniaki i jajka razem blendujemy, dodajemy zioła i przyprawy.
W dłoniach formujemy placuszki i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (można upiec w piekarniku).
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...