sobota, 6 maja 2017

Makaron razowy ze szparagami i serem kozim


Dzisiaj ekspresowe danie makaronowe z moimi ulubionymi sezonowymi zielonymi szparagami.
Danie idealne na szybki obiad czy obiad dla niespodziewanych gości, bo oliwę dobrej jakości zawsze mam, makaron w szafce też się znajdzie, zioła w doniczce na kuchennym parapecie, no i akurat mąż kupił szparagi.
Wyszło szybkie, sezonowe, smaczne i zdrowe danie z makaronem razowym, szparagami i kozim serem - pyszotka!

Składniki na makaron razowy ze szparagami i serem kozim:
  • 250 g makaronu razowego
  • pęczek szparagów
  • 200 g sera koziego lub np. typu bałkańskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • listki świeżej bazylii

Jak przygotować makaron razowy ze szparagami i serem kozim:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu, odcedzamy. 
Szparagi oczyszczamy i odcinamy zdrewniałe końcówki, gotujemy na parze około 3-4 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron łączymy ze szparagami, pokruszonym serem kozim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Podajemy z listkami bazylii.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...