poniedziałek, 8 maja 2017

Krem pomidorowy z czerwoną soczewicą i kurczakiem


Zupa pomidorowa to ulubiona zupa niemalże każdego Polaka.
Dzisiaj w nieco odmienionej wersji, podana jako zupa krem z dodatkiem czerwonej soczewicy, papryki, cebuli i kurczaka, doprawiona czosnkiem i ziołami, zwieńczona oliwą z oliwek, smakuje wybornie.
Jest bardzo treściwa i szybka w przygotowaniu. 
A póki czekamy na nasze pyszne, dojrzałe na słońcu pomidory, używamy tych z puszki.

Składniki na krem pomidorowy z czerwoną soczewicą i kurczakiem:
  • puszka pomidorów siekanych
  • 10-12 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • pojedynczy filet z piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek do skropienia

Jak przygotować krem pomidorowy z czerwoną soczewicą i kurczakiem:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, razem szklimy na oleju kokosowym.
Dodajemy filet z kurczaka w całości, opłukaną soczewicę, pokrojoną w kostkę paprykę, siekane pomidory oraz około 1,5-2 szkl. wody.
Gotujemy przez około 20 minut.
Gdy kurczak jest już miękki, wyjmujemy go z zupy i kroimy na mniejsze kawałki.
Zupę blendujemy do uzyskania gładkiego kremu, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Zupę nalewamy do talerzy, na wierzchu układamy pokrojonego kurczaka i przybieramy listkami bazylii.
Całość skrapiany oliwą z oliwek.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Wyrzucam z przepisu kurczaka i robię jutro na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olgo, oczywiście można pominąć, ale połączenie białka zwierzęcego i roślinnego to najlepsze rozwiązanie dla nas, dieta powinna być właściwie zbilansowana, warto łączyć soczewicę z drobiem, gdyż wtedy ma dobry skład aminokwasowy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...