środa, 5 kwietnia 2017

Sałatka z ciecierzycą i mozzarellą


Dzisiaj zapraszam na fit wiosenną sałatkę z dodatkiem ciecierzycy i mozzarelli - bogatej w białko roślinne i zwierzęce.
Sałatka idealna zarówno na śniadanie, lunch i kolację.  
Może pojawić się także na wielkanocnym stole, pięknie będzie się prezentować i będzie odskocznią od dań z jajkami i mięsiwem. 

Składniki na sałatkę z ciecierzycą i mozzarellą:
  • 1/2 sałaty lodowej
  • kulka mozzarelli
  • szkl. ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1-2 ogórki kiszone
  • sól morska - opcjonalnie
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 3 łyżki octu balsamicznego lub sosu balsamicznego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować sałatkę z ciecierzycą i mozzarellą:
Umytą i osuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na półmisku.
Dodajemy paprykę pokrojoną w sporą kostkę, ogórka pokrojonego w plastry i ciecierzycę.
Na wierzch wykładamy mozzarellę, którą rwiemy na mniejsze kawałki lub kroimy w kostkę.
Całość posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy szczyptą pieprzu i ewentualnie solą.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...