czwartek, 13 kwietnia 2017

Omlet z krewetkami


Dzisiaj zapraszam Was na szybki, banalnie prosty, dietetyczny, ale za to wykwintny omlet z krewetkami.
Danie robi się ekspresowo, a możecie podać je na śniadanie, obiad lub wykwintną kolację.
A może pojawi się na Waszym wielkanocnym stole?

Składniki na omlet z krewetkami:
  • 3 jajka
  • 150 g dużych krewetek, np. tygrysich
  • łyżka mąki pszennej
  • limonka
  • 2 szczypty kolendry
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Jak przygotować omlet z krewetkami:
Krewetki rozmrażamy, przelewamy wrzątkiem, skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem. 
Jajka rozkłócamy z łyżką wody.
Dodajemy mąkę, sól i pieprz, kolendrę oraz nieco startej skórki z wyparzonej limonki.
Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy masę jajeczną.
Smażymy na średnim ogniu, podważając omlet i wlewając płynne jajko na spód patelni.
Gdy omlet się zetnie przewracamy go na drugą stronę przy pomocy talerza i obracamy, zsuwamy z powrotem na patelnię.
Na omlecie układamy krewetki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Omlet składamy na pół, przekładamy na talerz i podajemy z bukietem świeżych warzyw.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...