czwartek, 30 marca 2017

Jaglanka z gruszką i żurawiną


Śniadania to jedno z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, warto o tym pamiętać i zjeść coś pożywnego, dodającego energii na kilka godzin i dodatkowo zdrowego.
Polecam na takie śniadanie jaglankę, o których właściwościach wspominałam Wam przy okazji innych przepisów z jej wykorzystaniem.

Składniki na jaglankę z gruszką i żurawiną:
  • 1 szkl. mleka (250 ml)
  • 1/3 szkl. kaszy jaglanej suchej
  • 1/2 gruszki
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • ok. 1/2 szkl. wody

Jak przygotować jaglankę z gruszką i żurawiną:
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy i wrzucamy do garna o grubym dnie, chwile prażymy aż stanie się sucha - szerzej o tym jak ugotować kaszę jaglaną pisałam tutaj.
Wlewamy mleko i wodę, gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. 
Gdy kasza będzie już miękka i wchłonie mleko i wodę, wyłączamy grzanie i odstawiamy na kilka minut.
Pokrojona gruszkę w kostkę i żurawinę dodajemy do jaglanki i mieszamy.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pyszności, oraz moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1100 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 21 milionów razy! Mamy duże zaplecze promocyjne (głównie kilka fanpage na FB z 1,5 mln użytkowników! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...