środa, 22 marca 2017

Hiszpański omlet ziemniaczany


Dzisiaj zapraszam Was na bardzo szybki, prosty obiad, na omlet ziemniaczany - bardzo smaczny i syty.
Do przygotowania omletu można użyć także ziemniaków ugotowanych, które zostały Wam z poprzedniego dnia z obiadu.

Składniki na hiszpański omlet ziemniaczany (dla 2 osób):
  • 4 ziemniaki
  • 6 jajek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej kokosowy lub olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować hiszpański omlet ziemniaczany:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy lekko i gnieciemy widelcem.
Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i paprykę oraz natkę pietruszki.
Jajka wybijamy do miseczki, rozkłócamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku, dobrze mieszamy masę.
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu wylewamy masę i smażymy pod przykryciem z obu stron na rumiano.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. Rzeczywiście prosty,ale na pewno smaczny i syty.Wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra, bardzo dziękuję. Myślę, że będzie Ci smakował.
      P.S.zapraszam do udziału w konkursie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...