piątek, 3 marca 2017

Domowe Monte jaglane


Dawno mnie nie było, sprawy zawodowe, domowe obowiązki i sprawy wykończeniowe po remoncie mieszkania, to wszystko spowodowało, że nie było czasu na robienie zdjęć. 
Na Instagramie umieszczam fotki codziennie, więc możecie śledzić moje poczynania.
Dzisiaj przygotowałam szybki i prosty deser, ale za to zdrowy i mega pyszny.
Deser jaglany z orzechami i kakao przypominający znany deser Monte, tyle, że bez żadnych dodatków, polepszaczy i innych dziwactw.
Możecie go przygotować w wersji zupełnie wegetariańskiej, wegańskiej - jest bez jajek, mleka, albo możecie przygotować go w wersji na mleku krowim, z białym cukrem.
Wypróbujcie go koniecznie, niezależnie od tego, czy będzie w wersji mniej lub bardziej zdrowej; sami wybierzcie! 

Składniki na Domowe Monte jaglane:
  • 100 g kaszy jaglanej suchej
  • 100 g orzechów laskowych
  • ok. 200-250 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła (cukru, ksylitolu lub syropu klonowego)
  • 3 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
  • 2/3 łyżeczki soli

Jak przygotować Domowe Monte jaglane:
Kaszę jaglaną płuczemy, prażymy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - jak dokładnie ugotować kaszę jaglaną, by pozbyć jej goryczki pisałam tutaj.
Orzechy prażymy na suchej patelni lub w piekarniku aż orzechy zaczną brązowieć, skórka ściemnieje i zacznie odchodzić, resztę skórek, po lekkim ostudzeniu orzechów, można zdjąć ocierając w dłoniach orzechy o siebie.
To bardzo ważne, aby usunąć skórkę z orzechów,  ponieważ orzechy staną się kwaśne i niezbyt zjadliwe.
Kilka orzechów zostawiamy do dekoracji, a resztę przekładamy do blendera i chwilę miksujemy.
Do częściowo zmielonych orzechów dolewamy ok. 150 ml mleka i blendujemy do uzyskania gładkiej masy, orzechy muszą być dobrze zmielone, bez większych kawałków.
Dodajemy ugotowaną kaszę, syrop z agawy, sól i miksujemy aż uzyskamy bardzo gładką, jednolitą, aksamitną konsystencję - w razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta, dolewamy mleka.
Połowę masy orzechowej odkładamy, a do reszty dodajemy kakao, łyżkę mleka i ewentualnie nieco syropu do smaku, by deser był bardziej słodki.
Na dno szklaneczek, pucharków lub miseczek wykładamy masę ciemną z kakao, a na wierzch masę jasną, którą wcześniej odłożyliśmy.
Wierzch deseru dekorujemy lekko posiekanymi orzechami.
Deser można zjeść zaraz po przygotowaniu lub schłodzić.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że strzeliłam w Twoje gusta smakowe :)

      Usuń
  2. A czy masz może jakieś fajne przepisy na mule? Ostatnio próbowałem po raz pierwszy będąc we Wrocławiu - czytaj więcej gdzie i jakie, ale nie mam za bardzo pomysłu jak zabrać się za nie w domu. Będę wdzięczny za podrzucenie czegoś. :)

    Pozdrawiam serdecznie i powodzenia w blogosferze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagoda, nie pozostaje Ci nic innego jak tylko przygotować ten deser!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...