czwartek, 2 lutego 2017

Zupa krem pomidorowy z pulpetami


Dzisiaj bardzo smaczna i treściwa zupa krem z pomidorów z pulpetami z mięsa indyka, choć możecie przygotować je z innego rodzaju mięsa.
Do przygotowania kremu użyłam pomidorów z puszki, ale w sezonie można je zastąpić smacznymi, dojrzałymi na słońcu i pachnącymi pomidorami, wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki.

Składniki na zupę krem pomidorowy z pulpetami:

na pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub np. wieprzowego  
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
na zupę krem pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów siekanych lub całych bez skórki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeża bazylia i oregano do przybrania 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania zupy kremu pomidorowego z pulpetami:
Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę, chwilę dusimy, aż zmiękną.
Dodajemy posiekany czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy i podlewamy około 1,5 l wody, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Mięso mielone łączymy z kaszą manną, przyprawami i ziołami, wyrabiamy gładką masę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na gotujący się wywar, gotujemy przez około 7-10 minut od wypłynięcia na wierzch.
Pulpety odcedzamy.
Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy cukier, chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ponownie wkładamy pulpety i na wolnym ogniu chwilę gotujemy aż się zagrzeją.
Zupę podajemy z listkami bazylii i/lub oregano.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mmmmm.... zupka przepyszna, aromatyczna, cudowna! Gratuluję świetnego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje, cieszę się, że smakowało!
      Dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...