środa, 8 lutego 2017

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe


Uwielbiam cynamon, i to nie tylko w słodkich wypiekach czy deserach, ale dodaję go też czasami do wytrawnych dań.
Dzisiaj nasze ulubione, zaraz po cinnamon rolls, drożdżowe bułeczki cynamonowe rodem ze Szwecji, które dostaniecie także w znanej sieciówce z meblami.
Bardzo proste do przygotowania, słodkie i aromatyczne za sprawą nadzienia cynmonowego i kardamonu, który dodaje się do ciasta.

Składniki na kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe (ok. 25 szt.):

ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej zwykłej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 500 ml mleka pełnego 3,2 %
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu - ja roztarłam ziarna w moździerzu 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
nadzienie cynamonowe:
  • 160 g cukru brązowego
  • 200 g miękkiego masła 
  • 4 łyżki mielonego cynamonu
dodatkowo na wierzch bułeczek:
  • 1 jajko
  • cukier perlisty do posypania

Jak przygotować kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy, aby było letnie.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki, mieszamy aż uzyskamy gładką masę.
Odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn wyrósł.
Pozostały cukier wsypujemy do ciepłego mleka i mieszamy aż się rozpuści.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i kardamon, mieszamy.
Dolewamy wyrośnie drożdże, ciepłe mleko z cukrem, jajko i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto powinno odchodzić od ręki i miski.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je przez chwilę i rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta

Miękkie masło łączymy z cukrem i cynamonem tworząc nadzienie do smarowania ciasta.

Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem cynamonowym.
Ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na kawałki ok. 2 cm.
Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, odstawiamy na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gdy bułeczki podrosną smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wyglądają jak z najlepszej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, to wspaniałe słowa, wspaniale czyta się takie miłe komentarze, to jak miód...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...