piątek, 6 stycznia 2017

Skrzydełka duszone


Dzisiejsze danie doskonale pamiętam z dzieciństwa - przygotowywało się je w mojej rodzinie.
Ja od czasu do czasu przygotowuję w ten sposób skrzydełka i wychodzi naprawdę smaczne, syte, niedrogie i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny.
Duszone skrzydełka można podać z ziemniakami z wody, purée ziemniaczanym, kaszą, ryżem, makaronem czy w ostateczności z pieczywem - ja dzisiejsze podałam z purée z ziemniaków.
Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.
A jeśli chcecie, aby Wasze skrzydełka były bardziej dietetyczne, to pomińcie proces obsmażania. 

Składniki na skrzydełka duszone:
  • 1 kg skrzydełek (ok. 10-12 szt.)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 
  • 1 szkl. wody

Jak przygotować skrzydełka duszone:
Skrzydełka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. 
Odstawiamy do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.
Na rozgrzanej patelni, na około 2 łyżkach oleju obsmażamy skrzydełka z obu stron na rumiano.
Gdy skrzydełka będą już złociste zdejmujemy je z patelni, a dodajemy pokrojoną cebulę w kosteczkę i marchewkę pokrojoną w talarki. 
Przesmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy z powrotem obsmażonego kurczaka. 
Dodajemy także posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie i listek laurowy.
Całość zalewamy około 1 szkl. wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut, aż skrzydełka będą miękkie.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...