wtorek, 24 stycznia 2017

Barszcz ukraiński najprostszy


Zapraszam na barszcz ukraiński.
Dzisiaj w wersji najprostszej bez dodatku zakwasu buraczanego i bez pomidorów, czyli taki a la ukraiński, ale bardzo smaczny, więc podaję Wam przepis.
Barszcz można przygotować w wersji warzywnej lub na mięsie, np. wołowinie, wieprzowinie, kurczaku czy indyku - dzisiejsza moja wersja jest na skrzydełkach z kurczaka.

Składniki na barszcz ukraiński:
  • 200 g suchej fasoli, np. piękny Jaś
  • 4 duże buraki - ja użyłam podłużnych
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • opcjonalnie 1/2 szkl. śmietany do zabielenia 

Jak przygotować barszcz ukraiński:
Fasolę namaczamy na noc w wodzie.
Do garnka wkładamy mięso i namoczoną fasolę, zalewamy wodą około 2-3 litrów i gotujemy aż mięso i fasola będą miękkie.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i pora, ziemniaki i buraki; dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty - gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz zaprawiamy zupę octem lub sokiem z cytryny.
Doprawiamy także do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Na tym etapie można zupę zabielić śmietaną lub podać z kleksem śmietany.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale mam ochotę na barszczyk! W weekend pomyślę czy go zrobię :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszczyk pyszny, więc warto przygotować!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...