wtorek, 20 grudnia 2016

Sernik dyniowy


Święta tuż, tuż!
Zapraszam Was na sernik z dodatkiem dyni na korzennym spodzie.
Dodatkowo sernik przyprawiłam cynamonem i skórką otartą z pomarańczy - wyszedł nieziemsko pyszny i bardzo świąteczny. 
Sernik dyniowy wychodzi wilgotny, puszysty i w zależności od tego jakiego rodzaju użyjemy dyni będzie miał mniej lub bardziej intensywny pomarańczowy kolor - ja użyłam dyni hokkaido.
Jeśli więc zostało Wam kawałek dyni upieczcie ją, zmiksujcie i dodajcie do sera.
Ja użyłam ostatnią porcję zamrożonego musu z dyni, który odpowiednio wcześniej rozmroziłam.

Składniki na sernik dyniowy:

spód:
  • 300 g ciasteczek korzennych
  • 100 g masła 
masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 250 g upieczonej dyni lub 1 szkl. musu z dyni - może być mrożony
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - przepis tutaj
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • otarta skórka z wyparzonej pomarańczy
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
dodatkowo:
  • lukier - jak zrobić lukier podawałam tutaj

Jak przygotować sernik dyniowy:
Ciasteczka korzenne mielimy w blenderze, można to zrobić także przekładając ciastka do torebki foliowej lub czystej ściereczki i krusząc wałkiem aż uzyskamy konsystencję piasku.
Dodajemy masło i chwilę miksujemy aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Na tortownicę (Ø 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczkowy spód, ugniatając go dłońmi, schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodajemy ser, mus z dyni (upieczoną dynię należy wcześniej zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem), cynamon, otartą skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, chwilę miksujemy na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników, aby sernika za bardzo nie napowietrzyć, bo opadnie po upieczeniu.
Do masy przesiewamy obie mąki i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Sernik pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180°C, góra-dół bez termoobiegu.
Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, a następnie dostudzamy na kratce.
Dobrze wystudzony sernik schładzamy w lodówce, najlepiej na noc.
Najlepiej podać na następny dzień.
Przed podaniem wierzch sernika możemy polukrować.
Smacznego!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...