sobota, 17 grudnia 2016

Kurczak w cynamonie


Kurczak jest zapewne przez wielu z nas lubiany i często przygotowywany.
Dzisiaj w odsłonie nieco świątecznej, rozgrzewającej i wspaniale pachnącej za sprawą cynamonu.
Tak, dodałam do kurczaka, a w zasadzie do marynaty, cynamon i to było bardzo dobre posunięcie!
Dodatkowo kurczaka zamarynowałam w pysznej słodko-kwaśniej marynacie na bazie ketchupu, miodu i cytryny.
Podczas pieczenia w domu unosił się wspaniały zapach korzenno-miodowy, który bardzo przybliżył mnie do świąt.
Zatem przepis dodaję do spisu potraw na Boże Narodzenie, może ktoś z Was się pokusi o jego upieczenie?

Składniki na kurczaka w cynamonie:
  • 12-14 podudzi z kurczaka 
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Jak przygotować kurczaka w cynamonie:
Podudzia myjemy i osuszamy.
W misce łączymy składniki marynaty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. 
Po tym czasie kurczaka przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego (lub innego) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C aż się ładnie zarumieni.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arku, cała przyjemność po mojej stronie, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu. A jeżeli trochę boisz się zaryzykować to dodaj na początek 2 szczypty cynamonu, spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze szczyptę. Pozdrawiam w świątecznym nastroju!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...