sobota, 3 grudnia 2016

Ciasto pomarańczowo-imbirowe


Dzisiaj ciasto już w wersji świątecznej o smaku i zapachu pomarańczy i imbiru.
Bardzo puszyste, delikatne, lekko wilgotne, z wyczuwalną nutą pomarańczy i imbiru, dającego miejscami pikantności. 
Na wierzchu ułożyłam plastry pomarańczy dzięki czemu pięknie się prezentuje.
Po upieczeniu nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy smakuje obłędnie!
No i zrobiło się bardzo świątecznie!

Składniki na ciasto pomarańczowo-imbirowe:
  • 2 niepełne szkl. mąki pszennej 
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 100 g imbiru kandyzowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta
poncz do nasączenia ciasta:
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru 

Jak przygotować ciasto pomarańczowo-imbirowe:
Miękkie masło ucieramy, dodając po trochu cukier puder, aż do uzyskania puszystej masy.
Cały czas ucierając dodajemy po kolei po jajku.
Do gładkiej masy dodajemy skórkę otartą z wyparzonej cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz 3 łyżki soku z cytryny i posiekany imbir.
Ciasto wlewamy do formy (wym. górny 24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy plasterki pomarańczy (pomarańcze należy wyparzyć i obrać wraz z białą błonką).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy ponczem z pomarańczy.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...