czwartek, 3 listopada 2016

Pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym


Na blogu znajdziecie sporo propozycji na wykorzystanie mięsa mielonego, w tym na pulpety czy klopsy.
Dzisiaj przygotowałam pulpety gotowane w sosie śmietanowo-musztardowym.
Pamiętam, że moja mama przygotowywała kiedyś podobny sos musztardowy, z gładką musztardą, np. sarepską czy stołową do jajek gotowanych na twardo czy kiełbasy.
Bardzo smakował mi ten sos, więc idąc podobnym tropem przygotowałam bardzo smaczny sos z francuską musztardą z całymi ziarnami gorczycy. 
Te urocze małe kropeczki bardzo apetycznie prezentują się w daniu.
Muszę Wam powiedzieć, że ten sos przygotowuję co jakiś czas dla rodziny, bo moi chłopcy bardzo lubią go, szczególnie w towarzystwie pulpetów, dlatego też od razu przygotowuję ich z kilograma mięsa.
Zatem zapraszam po przepis smaczny i prosty!

Składniki na pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym:

pulpety:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki (można wykorzystać także mięso mieszane lub drobiowe)
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka do obtoczenia pulpetów
sos śmietanowo-musztardowy:
  • woda spod gotowania pulpetów - ok. 1 l
  • 300 g kwaśnej śmietany 12-18%
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 szczypty ziół prowansalskich 
  • 2 szczypty oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie 
  • natka pietruszki i/lub koperek

Jak przygotować pulpety w sosie śmietanowo-musztardowym:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wcześniej namoczoną i odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw.
Mięso dobrze wyrabiamy, a następnie formujemy w dłoniach pulpety, które delikatnie obtaczamy w mące.
W dużym rondlu/garnku nastawiamy wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim - ok. 1 l.
Na gotującą się wodę wrzucamy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Śmietanę rozrabiamy z mąką i wlewamy nieco wywaru spod gotowania pulpetów, aby zahartować śmietanę; całość wlewamy z powrotem go sosu, mieszamy. (pulpety można wyjąć przed przygotowaniem sosu).
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła oraz resztę przypraw.
Gotujemy przez około 10 minut.
Podajemy z zieleniną.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie...Pani robi zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!
      A odpowiadając na pytanie: Tak, sama robię zdjęcia, uwielbiam fotografować!

      Usuń
  2. Robię dziś na obiad

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie taie pulpeciki mają wzięcie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzanno, prawda, znikają w ekspresowym tempie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...