czwartek, 24 listopada 2016

Placki na kefirze z jabłkami


Placki, placuszki, racuchy to jedne z naszych ulubionych szybkich potraw, które idealnie sprawdzają się na śniadanie, obiad, kolację czy podwieczorek.
Można je także zapakować w pudełko do szkoły czy pracy i gdy poczujemy się głodni można po nie sięgnąć.
Nie potrzeba do nich sztućców i smakują nawet na zimno.
Dzisiaj placki na kefirze z dodatkiem startych jabłek.
Placki wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i smakują baaardzo jabłkowo.
Koniecznie musicie spróbować!

Składniki na placki na kefirze z jabłkami:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g kefiru naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 3 duże jabłka - u mnie szara reneta 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego - przepis na domowy cukier podawałam tutaj
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cynamonu - opcjonalnie 
  • olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia
  • konfitura do podania - opcjonalnie

Jak przygotować placki na kefirze z jabłkami:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. 
Wbijamy jajka, wlewamy kefir i mieszamy łyżką.
Dodajemy cukier waniliowy oraz mleko i mieszamy dokładnie lub miksujemy - tak, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i od razu dodajemy do ciasta i mieszamy; można dodać także szczyptę cynamonu. 
Ciasto odstawiamy na 5 minut.
Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy oprószone cukrem pudrem i/lub konfiturą.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pysznie! Wyglądają obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam chęć na racucha, ładna prezentacja, Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na bardzo puszyste:)podkradam jednego:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, częstuj się, ale jeden może być za mało, są naprawdę smaczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...