wtorek, 8 listopada 2016

Pierogi pieczone z mięsem mielonym i dynią


Pieczone pierogi to propozycja na ciepły obiad, przekąskę czy imprezę typu imieniny, urodziny czy nawet Sylwestra. 
Podane z gorącym barszczykiem świetnie smakują. 
Proste do przygotowania i szybkie, bo ciasto, którego używam do przygotowania pieczonych pierogów jest krucho-drożdżowe, które nie wymaga wyrastania, zaraz po zagnieceniu jest gotowane do nadziewania i pieczenia.

Składniki na pierogi pieczone z mięsem mielonym i dynią:

ciasto krucho-drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 180 g margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szczypty soli
farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g dyni
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki majeranku
  • 2 szczypty cząbru 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kilka kropli sosu tabasco lub szczypta chili
  • 1 łyżka oleju 
dodatkowo:
  • 1 jajko do smarowania

Jak przygotować pierogi pieczone z mięsem mielonym i dynią:
Zaczynamy od przygotowania farszu: cebulę kroimy w kosteczkę, dynię ścieramy na dużych oczkach tarki i szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso mielone i dokładnie mięso rozdrabniamy łopatką. 
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, przyprawy i smażymy aż mięso straci surowość.
Doprawiamy do smaku.
Odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy ciasto na pierogi: mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy.
Odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn podrósł.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy margarynę i całość siekamy.
Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki, szybko i dokładnie zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy i szklanką lub kubkiem wycinamy kółka.
Na środku każdego kółka układamy po łyżce farszu, zlepiamy bardzo dokładnie brzegi i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste z wierzchu.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...