środa, 30 listopada 2016

Pasztet wegański z ciecierzycy i dyni


Co jakiś czas piekę przeróżne pasztety warzywne, bo uwielbiam je, np. na kromce razowego chleba.
Był już pasztet z zielonej soczewicy, z czerwonej soczewicy, z fasoli, z kaszy gryczanej czy sojowy, a dzisiaj przyszła kolej na ciecierzycę i dynię, która jedna jedyna prosiła się, aby ją wykorzystać.  
Pasztet jest w wersji wegańskiej, bez jajek, mleka czy mąki.
Zachęcam Was do jego przygotowania.
Może znajdzie się w Waszym świątecznym menu!

Składniki na pasztet wegański z ciecierzycy i dyni:
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g upieczonej dyni - u mnie hokkaido
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml przetartych pomidorów (pulpy pomidorowej) - przepis lub passaty
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni + do posypania (opcjonalnie)
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju

Jak przygotować pasztet wegański z ciecierzycy i dyni:  
Pestki dyni prażymy na suchej patelni, a następnie mielimy, np. w młynku do kawy. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Ugotowaną ciecierzycę i dynię miksujemy.
Dodajemy zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone pestki dyni, siemię lniane, pulpę pomidorową oraz zioła.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Formę keksową (u mnie wym. 25x12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę warzywną.
Wierzch wyrównujemy i ewentualnie posypujemy pestkami dyni - u mnie pestki dyni styryjskiej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. mmmmniam bardzo smaczna propozycja:) do kromki razowca idealna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie zrobię,bo już od kilku osób słyszałam,jaki on smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, jest przepyszny, warto zrobić!

      Usuń
    2. Właśnie się studzi:))) ale nie mogłam się oprzeć i spróbowałam-fajny:)

      Usuń
    3. Aguś, ale Ty szybka kobita jesteś. Najlepszy schłodzony :)

      Usuń
    4. A wiesz,czasem tak mam,że pomyślę i zrobię,ale częściej niestety, sprawy muszą nabrać "mocy prawnej",a to jednak trwa...

      Usuń
  3. Piękny i ciekawy sposób na ciecierzyce i dynie. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, zjadam się nim bez opamiętania!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...