sobota, 12 listopada 2016

Brownie z awokado


Zapraszam Was na małą rozpustę!
A jak! Trzeba jakoś radzić sobie z jesienną chandrą!
Dzisiaj pyszne brownie bez dodatku mąki, bez masła, mocno czekoladowe, jedwabiście gładkie i wilgotne za sprawą dodatku aksamitnego, dojrzałego awokado.
To brownie jest przepyszne, koniecznie musicie wypróbować!
Bajeczne i godne polecenia - u mnie znika w ekspresowym tempie.  

Zajrzyjcie także do innych przepisów na brownie:

Składniki na Brownie z awokado:
  • 200 g ciemnej czekolady - u mnie 74%
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kawy instant
  • 120 g cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis na domowy podawałam tutaj
  • 2 łyżki kakao gorzkiego + do oprószenia wierzchu
  • szczypta soli
  • 50 g orzechów włoskich (wyłuskanych)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/4 szkl. mleka kokosowego (lub zwierzęcego)

Jak przygotować Brownie z awokado:
Orzechy włoskie mielimy na mąkę.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z kawą umieszczamy w rondelku nad kąpielą wodną. 
Czekamy aż czekolada się rozpuści, będzie gładka i lśniąca. 
Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii.
Dodajemy kakao, sól, mąkę z orzechów i schłodzoną rozpuszczoną czekoladę.
Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i umieszczamy wraz z mlekiem w dzbanku blendera.
Miksujemy na gładki mus. 
Mus z awokado dodajemy do ciasta i mieszamy całość łyżką.
Ciasto wlewamy do formy (wym. górny 24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzone brownie oprószamy gorzkim kakao.
Smacznego!















4 komentarze:

  1. Same dobre składniki to i efekt końcowy, szczególnie że w zamierzeniu to brownie, musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, ale faktycznie brownie wyszło wspaniałe, szczere polecam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...