czwartek, 20 października 2016

Zrolowana tarta z cukinią i boczkiem


Dzisiaj zapraszam Was na efektownie prezentującą się kruchą tartę z cukinią i boczkiem.
Cukinia cały czas jest w atrakcyjnej cenie i warto przygotować kilka dań z jej użyciem, a taka tarta ze zrolowanej cukinii może być czymś nowym na Waszym stole.
Oczywiście tartę możecie przygotować bez boczku, ale moja męska część rodziny lubi dodatek mięsny.

Składniki na zrolowaną tartę z cukinią i boczkiem:

kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. zimnej wody 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
farsz:
  • 3 małe cukinie
  • 120 g wędzonego boczku
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Jak przygotować zrolowaną tartę z cukinią i boczkiem:
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, sól, tymianek i zimną wodę, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. 
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty (śr. 28 cm), lekko dociskając do formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy papier do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Pieczemy w 180°C przez 15 minut.

Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż w długie, cienkie plastry, boczek także kroimy w cienkie plastry (najlepiej przy użyciu krajalnicy, można o to poprosić w sklepie).
Cukinię rolujemy na przemian co kilka rzędów z boczkiem, zaczynając od środka tarty.
Jajka rozbijamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem.
Masę wylewamy na tartę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut - aż masa śmietanowo-jajeczna zgęstnieje.
Smacznego!

P.S. po upieczeniu może zdarzyć się, że tarta najdzie wodą z cukinii, wtedy wystarczy delikatnie tartę przechylić i odlać powstały sok. 




4 komentarze:

  1. robie podobna tylko z szynką szwarcwaldzka i marchewka , a cukinie daję zielona i żółtą wtedy wychodzi bardziej kolorowo...układam wszystko na jogurcie z musztardą pycha , Twoja tez wygląda apetyczmie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Avrea, oczywiście, ja także robię z zieloną i żółtą cukinią czy z marchewką, ale dzisiaj powstała inna wersja.
      Dzięki za komentarz, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo efektowna ta tarta i jakie równiutkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieruńskie maszkety, jemy w pierwszej kolejności oczami, więc musi to jakoś wyglądać;cieszę się, że Ci się podoba!
      Bardzo dziękuję za komentarz!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...