piątek, 14 października 2016

Szarlotka z dynią


Dzisiaj jedno z moich ulubionych ciast zaraz po serniku, albo i równorzędnie - szarlotka.
Smaczne jesienne ciasto, na kruchym spodzie i  jeszcze bardziej chrupiącą kruszonką.
Do jabłek dodałam dynię, dzięki której ciasto nabrało jeszcze bardziej jesiennego smaku, nieco innego, ale zapewniam Was, że bardzo smaczna wyszła ta wersja szarlotki. 
Kto z Was jest odważny i wypróbuje takiej szarlotki?

Składniki na szarlotkę z dynią:

kruche ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 75 g zimnego masła 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis tutaj
nadzienie:
  • 1 kg jabłek (najlepiej użyć kwaśnych odmian)
  • 500 g dyni
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego - przepis tutaj
  • opcjonalnie szczypta przyprawy do dyni - przepis tutaj podawałam
  • 1 łyżka bułki tartej
kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 g zimnego masła

Jak przygotować szarlotkę z dynią:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło, cukier, śmietanę, żółtka i ekstrakt waniliowy.
Wszystkie składniki siekamy nożem lub specjalną siekaczką do ciasta, a następnie szybko zagniatamy, tak aby nie ogrzać dłońmi ciasta.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

W tym czasie jabłka i dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon - ja dodaję również przyprawę do dyni.

Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, rozcierając między palcami składniki, aż uzyskamy okruchy.

Schłodzone ciasto wałkujemy na delikatnie podsypanym blacie i wykładamy formę do pieczenia (wymiary 33x25 cm).
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą (bułka wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek).
Na ciasto wykładamy starte jabłka z dynią i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 45-50 minut w 180°C.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!






4 komentarze:

  1. aale fajny pomysl na szarlotke

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodziła mi taka po głowie, urzeczywistiłaś moje myśli, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze pomysły zawsze chodzą po głowie! Cieszę się, że spodobał Ci się mój przepis! Czekam na recenzję!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...