piątek, 7 października 2016

Surówka z buraków z kiszonym ogórkiem


Uwielbiam surówki z buraków, najbardziej oczywiście z upieczonych, bo zachowują swoje wartości odżywcze i smakują lepiej.
Dzisiaj klasyczną surówkę z buraków nieco podrasowałam, dodając do niej kiszonego ogórka, bo pomyślałam, że buraki lubią przecież kwaśne.
Nie myliłam się, bo surówka wyszła bardzo smaczna i dodatkowo zdrowsza, a skoro mamy już jesień, to przyda nam się solidna porcja witamin.
Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na surówkę z buraków z kiszonym ogórkiem:
  • ok. 700 g buraków pieczonych - tutaj pokazywałam jak upiec buraki
  • 1 jabłko
  • mała cebula
  • 2-3 ogórki kiszone 
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju dobrej jakości 
  • 1/2 łyżeczki miodu lub szczypta cukru - opcjonalnie
  • opcjonalnie szczypta kminku

Jak przygotować surówkę z buraków z kiszonym ogórkiem:
Upieczone buraki, studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, na tzw. jarzynówce.
Do startych buraków ścieramy jabłko, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ogórka wraz ze skórką.
Dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie miodem/cukrem.
Ja dodaję jeszcze kminek, który nieco siekam nożem.
Surówkę przed podaniem można schłodzić, aby smaki się "przegryzły".
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...