wtorek, 18 października 2016

Roladki z indyka z farszem pieczarkowo-grzybowym


W moim domu bardzo lubimy wszelkiego rodzaju roladki, a to ze schabu, wołowe czy drobiowe.
Dzisiaj roladki z indyka, bo jest smaczny i szybki w obróbce.
Farsz przygotowałam w jesiennej odsłonie: aromatyczny, smaczny, grzybowy, leśny.
Swoje roladki podałam z sosem grzybowym i kaszą gryczaną, ale można podać w towarzystwie ziemniaków, ryżu, klusek, makaronu czy z pieczywem.
Idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe niedzielne, rodzinne czy świąteczne.

Składniki na roladki z indyka z farszem pieczarkowo-grzybowym:

roladki:
  • 600 g fileta z piersi indyka
  • 250 g pieczarek
  • garść suszonych leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie łyżka serka śmietankowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
sos:
  • 1 szkl. wody spod moczenia grzybów
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Jak przygotować roladki z indyka z farszem pieczarkowo-grzybowym:
Grzyby namaczamy w wodzie przez całą noc, odciskamy z wody i kroimy w drobną kosteczkę (wodę spod moczenia grzybów zachowujemy do przygotowania sosu).
Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane grzyby i pieczarki, razem przesmażamy przez 5 minut.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zestawiamy z ognia i dodajemy serek, mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
Umytą i osuszoną pierś z indyka kroimy na sznycle - ok. 1 cm grubości i rozbijamy cienko przez folię spożywczą.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na każdym sznyclu rozkładamy równomiernie farsz i zwijamy w roladkę, a końce wciskamy do środka roladki - w ten sposób roladki nie rozwiną się.
Roladki smażymy na złoty kolor z każdej strony pod przykryciem.
Usmażone roladki zdejmujemy z patelni.
Na patelni po smażeniu roladek wlewamy wodę spod moczenia grzybów, dodajemy tymianek i zagotowujemy.
Wlewamy śmietankę i gotujemy na niewielkim ogniu aż śmietanka zgęstnieje i nico się zredukuje.
Na koniec dodajemy łyżkę masła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Roladki podajemy z sosem.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...