piątek, 28 października 2016

Mus czekoladowy z awokado


Słodki czekoladowy deser wcale nie musi być niezdrowy, a wręcz przeciwnie może być bardzo zdrowy, a przy tym naprawdę smaczny.
Przygotowałam mus czekoladowy z awokado, bez cukru i jajek, wegetariański, bezglutenowy.
Mojej rodzinie bardzo smakował, mimo iż posiadał w składzie maziste, tłustawe awokado, to w smaku jest niewyczuwalne, a deser smakuje wyjątkowo.

Składniki na mus czekoladowy z awokado (4 porcje):
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 100 g schłodzonej gorzkiej czekolady - u mnie 74 %
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - jak samemu zrobić pokazywałam tutaj
  • 3 łyżki śmietany kremówki 

Jak przygotować mus czekoladowy z awokado:
Awokado pozbawiamy pestki i wydrążamy miąższ.  
Schłodzoną wcześniej w lodówce czekoladę ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki deseru umieszczamy w kielichu malaksera i miksujemy na gładki mus.
Przekładamy do szklaneczek i schładzamy w lodówce przez około 15-20 minut.
Podajemy z owocami sezonowymi lub/i startą gorzką czekoladą, ewentualnie sam bez dodatków.
Smacznego!








4 komentarze:

  1. Coś podobnego robiłam,pysznie było:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, połączenie awokado i czekolady jest przepyszne :)

      Usuń
  2. Pani robi zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, robię zdjęcia - mam nadzieję, że się podobają :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...