środa, 26 października 2016

Bakłażany faszerowane czerwoną soczewicą


Zapraszam Was na danie wegetariańskie, a nawet wegańskie (zastępując jogurt naturalny wegańskim).
Bardzo lubię faszerowane warzywa, bo dają szerokie pole do popisu, można je w zasadzie nadziewać wszystkim, poczynając od kasz/ryżu, poprzez inne warzywa, kończąc na mięsie. 
Dzisiaj wersja bezmięsna, wegetariańska, ale bardzo smaczna o dość dużej zawartości białka. 
Bakłażany nafaszerowałam upieczonym miąższem z wydrążonych bakłażanów, czerwoną soczewicę, która jest bardzo szybka z obróbce, cebulą, czosnkiem i przyprawami - głównie papryką, chili i kminem rzymskim, na lekką nutę indyjską.
Oczywiście podajemy ze sporą ilością świeżej natki pietruszki i prostym sosem jogurtowym.
Zapraszam zatem po przepis!

Składniki na bakłażany faszerowane czerwoną soczewicą:
  • 3 bakłażany
  • 1,5 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • natka pietruszki 
  • 1-2 łyżki oliwy
sos jogurtowy:
  • małe opakowanie naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej

Jak przygotować bakłażany faszerowane czerwoną soczewicą:
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, nacinamy na krzyż i solimy.
Odstawiamy na około 15 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości - około 10 minut, odcedzamy. 
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wydrążamy miąższ, dość drobno kroimy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony miąższ z bakłażanów, ugotowaną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Farszem nadziewamy wydrążone połówki bakłażanów.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy polane sosem jogurtowym i posypujemy sporą ilością natki pietruszki. 
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arkadiuszu, jest mi bardzo miło, jednocześnie mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu i przygotujesz takie bakłażany dla swojej rodziny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...