czwartek, 1 września 2016

Warto przeczytać - Ślimaka kulinarna podróż...


Dzisiaj wielki dzień - rozpoczęcie roku szkolnego.
W związku z tym mam dla Was interesującą lekturę.
To książka dla wielbicieli ślimaków, jak sam tytuł wskazuje "Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte".
To pierwsza na polskim rynku książka poświęcona potrawom ze ślimaków i kawioru ślimaczego.
Książka ta jest bogato ilustrowana, zawiera 122 przepisy na różne wykorzystanie ślimaków stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych, którzy włączyli się w inicjatywę powstania tejże książki. Każdy z szefów kuchni miał za zadanie przygotować przepis z wykorzystaniem mięsa i kawioru ślimaczego produkowanych przez Snails Garden.
Premiera książki miała miejsce 10 lipca 2016 r. w podwarszawskiej Zielonce z udziałem mistrzów kulinarnych i uczestników Top Chef, MasterChef i Hell's Kitchen. Wydarzeniu temu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków. 
Inicjatorem powstania książki jest Grzegorz Skalmowski, twórca firmy Snails Garden Skalmowscy - największego hodowcy ślimaka mięsnego w Polsce. Cel, jakiemu przyświęcało powstanie tej książki to powrót ślimaków na stoły, zapomnianego przysmaku polskiej kuchni, które były by ucztą dla podniebienia.
Wielu osobom ślimak kojarzy się wyłącznie z kuchnią francuską czy hiszpańską, a mało kto wie, że dania ze ślimakami były dla naszych przodków codziennością, o czym świadczy chociażby fakt, że najstarsza książka kucharska wydana przez Stanisława Czarnieckiego w 1682 r. zawierała właściwie więcej przepisów na dania ze ślimaków niż z wieprzowiny.  
Książka zawiera przepisy na proste i tradycyjne dania ze ślimaków, jak np. ślimaki po burgundzku czy hiszpańsku, ale także nietuzinkowe, fantazyjne, wyrafinowane i trudne propozycje jak consomme ze ślimaków, a także słodkości, np. praliny ślimakowe czy lody z kawiorem ślimaków. 
Książka ze swoimi propozycjami trafia w gust niejednego, bowiem jest skierowana właściwie dla każdego -   i ich wielbicieli i przeciwników.
To książka na pewno bardzo wyjątkowa i godna polecenia. 

Wydawnictwo editorial.pl
data wydania 2016
twarda oprawa
255 stron
122 przepisy










Partnerem publikacji jest Snails Garden

4 komentarze:

  1. ciekawa książka, muszę się za nią rozejrzec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Mam nadzieję, że nie będzie problemu, aby dostać tą książkę :)

      Usuń
  2. Ślimakowe praliny - pewnie nie przyrządzę, ale trzeba przyznać, że to najbardziej pozbawiona kulinarnych uprzedzeń inspiracja, na jaką ostatnio trafiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej książce znajdziesz więcej odważnych potraw!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...