sobota, 3 września 2016

Tarta czekoladowa z malinami


Tarta z malinami to dla mnie kwintesencja lata.
Na ostatnie dni lata upiekłam bardzo smaczną tartę z ganache (ganasz) czekoladowym, który wykorzystuję do innych wypieków, m.in. do przygotowania mazurka czekoladowego.
Połączenie kruchego spodu, słodkiej masy czekoladowej i kwaskowatych malin to idealne połączenie.
Choć przygotowanie takiej tarty wymaga kilku etapów, nie jest trudne i zbyt czasochłonne, a zjedzenie takiego cuda nam to wynagrodzi. 

Składniki na tartę czekoladową z malinami:

kruchy spód:
  • 350 g mąki pszennej 
  • 2 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 
  • 50 g cukru pudru 
ganasz czekoladowy:
  • 200 g czekolady gorzkiej,  deserowej - u mnie o zawartości 74% kakao
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie 
dodatkowo:
  • świeże maliny - ok. 300 g
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Jak przygotować tartę czekoladową z malinami:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, żółtka, śmietanę i zimne masło.
Składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 60 minut do lodówki, aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, na około 4 mm i wykładamy formę.
Ciasto dobrze wgniatamy w formę, a następnie widelcem nakłuwamy.
Na wierzch ciasta możemy wyłożyć papier pergaminowy i wsypać groch, fasolę lub specjalne kulki do pieczenia, aby obciążyć ciasto. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 C.
Jeśli wysypaliście dodatkowo obciążenie to na około 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy, aby się zarumieniło.
Po upieczeniu studzimy na kratce.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy.
Gdy tylko śmietanka zacznie wrzeć od razu zdejmujemy ją z ognia.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do czasu aż się rozpuści.
Gdy czekolada dobrze się rozpuści, a masa zgęstnieje, dodajemy masło, nie przerywając mieszania.
Na koniec możemy dodać ekstrakt waniliowy. 

Na wystudzony spód ciasta wykładamy ganasz czekoladowy i wyrównujemy wierzch.
Dekorujemy malinami i listkami mięty.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Moniko, ta tarta to po prostu poezja smaku :).
    Miłej niedzieli :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, cieszę się, że tak uważasz.
      Tobie również życzę wspaniałej niedzieli, odpoczywaj spokojnie!

      Usuń
  2. Dziękuję Moniko :). Mam w planie leniwą niedzielę :). Pogoda bardzo dobrze nastraja i oby taka jak najdłużej :).

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...