wtorek, 6 września 2016

Tabbouleh - libańska sałatka


Dzisiaj zapraszam na tradycyjną libańską sałatkę,  zwaną Tabbouleh (czyt. tabule).
Bardzo smaczna, lekka, orzeźwiająca, świeża sałatka na bazie świeżych, sezonowych warzyw z dodatkiem kaszy bulgur. 
Na pewno do jej przygotowania należy użyć świeżych, sezonowych, gruntowych warzyw, dużą ilość świeżych ziół oraz dobrej jakości oliwę i sok z cytryny. 
Do sałatki można dodać świeżą paprykę, a także nieco czosnku lub chili - bo niektóre przepisy te produkty dopuszczają, w zależności od rejonu kraju.
Na pewno jest jedno pewne, że warzywa zimą nie nadają się do jej przygotowania.  
Tradycyjnie do sałatki dodaje się kaszę bulgur, ale zamiast niego można użyć kuskus, którego nie trzeba zalewać wodą, gdyż wchłonie wilgoć z warzyw, oliwy i soku z cytryny. 

Składniki na Tabbouleh - libańską sałatkę:
  • 1 szkl. kaszy bulgur (ewentualnie kuskus) + 1,5 szkl. wrzątku
  • 3 pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 3 gałązki szczypiorku z cebulką
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 lub mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

Jak przygotować Tabbouleh - libańską sałatkę:
Bulgur zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut do napęcznienia. 
Pomidory, ogórki i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy.
Dodajemy posiekane zioła, szczypiorek oraz sok z cytryny, oliwę i ewentualnie przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Moja Mama robi coś podobnego z kuskusem, gdy nawiedzają ją niezapowiedziani goście:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga, sałatka ta jest szybka i prosta, więc jest idealna w awaryjnych sytuacjach, typu niespodziewani goście. Tak jak wspomniałam w poście zamiast bulguru można użyć właśnie kuskusu, który jest szybszy w przygotowaniu.

      Usuń
  2. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie sposób mi policzyć ileż to już razy zabierałam się,by ją zrobić:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agus, mobilizuj siły, póki mamy pyszne pomidory!

      Usuń
    2. A wiesz,że dziś wszystko kupiłam i jutro robię:)))

      Usuń
    3. Aguś, czyli mogę Ci życzyć smacznego i gratuluję, że zebrałaś się w sobie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...