sobota, 17 września 2016

Makaron farfalle z włoską kapustą



Uwielbiam dania makaronowe za to, że są szybkie do przygotowania, łatwe, smaczne, a sam makaron daje wiele możliwości i smakuje z każdym innym składnikiem, jest idealny zarówno w daniach wytrawnych, słonych, wykwintnych, czy w daniach słodkich, deserowych.
Dzisiaj coś w rodzaju łazanek, bo z dodatkiem kapusty, dobrej wędzonej kiełbasy, wędzonego boczku, cebuli, czosnku, ziół, kminku i sporej ilości koperku. 
Danie proste, a jakie smaczne!
Dodam, że przygotowuję zawsze dużą porcję, bo każdemu tak smakuje, że prosi o dokładkę, a danie przygotowuję z myślą o dwóch obiadach, niestety, a może stety kończy się w sumie na jednym posiedzeniu.

Składniki na makaron z włoską kapustą:
  • 500 g makaronu - u mnie kokardki (farfalle)
  • 1/2 główki niedużej kapusty włoskiej
  • ok. 200-300 g dobrej wędzonej kiełbasy
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • po szczypcie estragonu, cząbru, oregano, tymianku i majeranku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Jak przygotować makaron z włoską kapustą:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, odcedzamy i odstawimy. 
Kapustę siekamy, wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy przez kilka minut, odcedzamy. 
Boczek kroimy w paseczki,  a kiełbasę w półplasterki.
Przesmażamy na łyżce oleju aż staną się lekko rumiane.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. 
Do przesmażonej kiełbasy z boczkiem i cebulą dodajemy kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone zioła i kminek, przesmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu. 
Łączymy z ugotowanym makaronem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeszcze przez około 3-5 minut razem podgrzewamy.
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Pychotka:) mnie czasem irytuje mój "dwódniowy"obiad zjedzony w jeden dzień,ale chyba powinnam się raczej cieszyć,że smakuje:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś dokładnie, cóż zrobić, najważniejsze, że bliskim smakuje!

      Usuń
  2. taki obiad smaczny że się nie dziwię że znika w jeden dzień:)... u mnie byłoby to samo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusku, widzę, że ludzie lubią takie proste dania :)
      Cieszy mnie to ogromnie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...