piątek, 30 września 2016

Kotlety mielone w sosie z suszonych grzybów



Mielone to klasyka polskiej kuchni, smaczne, szybkie i proste do zrobienia.
Ich "zwyczajność" podkręciłam smacznym, prostym i równie szybkim do przygotowania sosem z leśnych grzybów, które suszyły się nanizane na nitkę. 
Wyszło bardzo smaczne, jesienne danie, idealne np. z kaszą gryczaną i swojskim kiszonym ogórkiem - uwielbiam!

Składniki na kotlety mielone w sosie z suszonych grzybów:

kotlety mielone:
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka 
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • po szczypcie suszonego oregano, tymianku i cząbru
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
sos z suszonych grzybów:
  • 40 g suszonych leśnych grzybów 
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 50 ml (lub więcej) słodkiej śmietanki 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta suszonego tymianku

Jak przygotować kotlety mielone w sosie z suszonych grzybów:
Grzyby namaczamy w wodzie i odstawiamy do namoczenia na całą noc.
Kajzerkę namaczamy w mleku lub wodzie i odciskamy, dodajemy do mięsa.
Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa - jeśli lubicie cebulę można zeszklić na odrobinie tłuszczu przed dodaniem do mięsa. 
Dodajemy także resztę przypraw, drobno posiekany czosnek i jajko.
Wyrabiamy gładką masę.
Z masy formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Wcześniej namoczone grzyby odciskamy z wody, kroimy w paseczki, a wodę spod moczenia zachowujemy do przygotowania sosu.
Do rondelka wlewamy olej i dodajemy masło, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby i przesmażamy przez kilka minut.
Wlewamy wodę spod moczenia grzybów, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie, tymianek i całość gotujemy przez około 10 minut.
Gdy grzyby będą już miękkie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy stróżką do sosu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kotlety podajemy z sosem grzybowym i świeżymi ziołami.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ale musi być piękny aromat:)zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, było aromatycznie i bardzo smacznie, pozostało wspomnienie, ale na szczęście grzybów suszonych mam pod dostatkiem :)

      Usuń
  2. Grzybów suszonych nie mam, ale robię pieczarkową wersję :) Tylko mielone u mnie są bez bułki, tylko troszkę obtoczone z uwagi na cukrzycowe dziecko.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ejotek, to możesz skorzystać z przepisu na pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym, pyszne i bez dodatku bułki, ale oczywiście możesz ten przepis zmodyfikować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...