niedziela, 25 września 2016

Czekoladowy sernik na zimno


Póki co mamy piękną, letnią pogodę.
Stąd dzisiaj jeszcze letni, delikatny deser.
Przygotowałam sernik na zimno, ale czekoladowy z delikatną nutką wanilii z samego sera.
Pyszny, delikatny, rozpływa się w ustach, a do tego robi się go w 15 minut.
Kilka prostych, smacznych składników i można przygotować go bez użycia miksera, ale jeżeli chcecie, aby Wasz sernik był jeszcze bardziej delikatny i puszysty, bardziej napowietrzony to oczywiście można go użyć.
Jest po prostu wspaniały, idealny na ostatnie dni "lata", a w zasadzie pierwsze dni jesieni.

Składniki na czekoladowy sernik na zimno:
  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 200 g gorzkiej czekolady - u mnie 74 %
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego + do oprószenia
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - przepis na domowy ekstrakt znajdziecie tutaj
  • 2 łyżki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody

Jak przygotować czekoladowy sernik na zimno:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na kilka minut, a następnie rozpuszczamy, np. wkładając do naczynia z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia.
Ser przekładamy do miski, dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy tak, aby nie było grudek.  
Dodajemy kakao, a gdy wmieszamy dobrze kakao wlewamy wolno rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę i ekstrakt waniliowy, mieszamy do połączenia składników.
Na sam koniec cały czas mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę.
Masę serową przekładamy do tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożonej folią spożywczą, wierzch wyrównujemy.
Schładzamy przez minimum 2 godziny aż masa dobrze stężeje.
Podajemy oprószone kakao.
Smacznego!






4 komentarze:

  1. Roskoszny sernik. Mocno czekoladowy,mocno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. :) Zapraszam na mój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...